Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-03@04:53:21 GMT

مرور و معرفی ۳ کتاب عاشورایی

تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۸۹۹۵۱

مرور و معرفی ۳ کتاب عاشورایی

«چهل جلوه از ولایت در عاشورا»، «مقتل امام حسین (ع)» و «قرآن و امام حسین (ع) و امام حسین (ع) و قرآن» سه کتابی هستند که به‌مرور و معرفی آن‌ها پرداخته‌ایم.

به گزارش خبرنگار ایمنا، کتاب ۱۷۷ صفحه‌ای «چهل جلوه از ولایت در عاشورا» مشتمل بر چهل خوشه (جلوه) از خرمن بی‌پایان عاشورا و کربلای حسینی است و خواندن آن ذهن را دیگرگونه درگیر و زمین‌گیر اشعار و نوشتارهای عرفانی شاعران و بزرگانی چون مولانا و جامی و محتشم کاشانی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نویسنده کتاب «اسماعیل منصوری لاریجانی» است و بر این باور است که یکی از ویژگی‌های ادبیات عرفانی رمزی بودن آن بوده و مدد گرفتن از رمز از سوی عارف برای اینکه بتواند گوشه‌ای از دریافت‌های خود را بیان و عیان کند، ضروری است.

«فنای فی الله» عنوانی است که در نخستین دوره ادبیات عرفانی برای نام مقدس امام حسین (ع) مطرح‌شده و به شعر عارف و شاعر قرن پنجم حکیم «سنایی غزنوی» هم راه پیداکرده است.

«سیف فرغانی» از شاعران عارف، گریه بر حسین (ع) را چون ابر رحمتی می‌داند که گناهان را می‌زداید.

«محتشم کاشانی» شاعر سده دهم اما در این دوره مرثیه‌سرایی برای حضرت اباعبدالله (ع) را به اوج خود می‌رساند.

«برخوان غم، چو عالمیان را صَلا زدند / اول صلا به سلسله انبیا زدند / نوبت به اولیا چو رسید، آسمان طپید / زآن ضربتی که بر سرشیر خدا زدند… / بس آتشی ز اخگر الماس‌ریزه‌ها / افروختند و در جگر مُجتبی زدند / وانگه سُرادِقی که ملک محرمش نبود / کندند از مدینه و در کربلا زدند…»

اولین جلوه ولایت در عاشورا با عنوان «ولایت، مظهر عشق الهی» در کتاب آورده شده و حسین (ع) را ولی اعظم خدا و مظهر تجلی «حُبّ الهی» به استناد بخش‌هایی از دعای پرفیض عرفه، عنوان کرده است.

جلوه هفتم کتاب درباره هجرت و ولایت است. هجرت ظاهری دارد و باطنی، اما امام حسین (ع) هر دو هجرت رادارند. خستگی، شکستگی و راه طولانی سفر در ظاهر و درد فراق و سوز و مصائب هجران در باطن.

حافظ شیرازی معتقد است، چنین هجرتی خصم را به دام می‌کشد و معشوقه را به کام این‌چنین می‌سراید که: «یارب این قافله را لطف ازل بدرقه باد / که از او خَصم به دام آمد و معشوقه به کام / ماجرای من و معشوق مرا پایان نیست / هر چه آغاز ندارد نپذیرد انجام»

در فصل ولایت و توبه «حُر» نماد این جلوه ولایت است. او رمز توبه را در ولایت امام حسین (ع) می‌یابد و مرغ جانش از قفس خاکی تن به حریم افلاکی ولایت، به پرواز درمی‌آید.

ولایت اما در کنار قرآن کریم برمدار حق است و اگر جامعه حول این محور بچرخد به رشد و سعادت می‌رسد ولی جامعه‌ای که برمدار ولایت هدایت نشود، جامعه‌ای وارونه است. زشتی‌ها ارزش و خوبی‌ها ضد ارزش می‌شوند.

حماسه، بخش جدایی‌ناپذیر عاشورا است و بزرگ‌ترین درسش، این است که بزرگ‌ترین بیماری جوامع بشری یعنی ترس از مرگ را درمان کرده است. بلوغ علم و کمال معرفت بشر همین است که از مرگ نهراسد اما جوامع امروز که چون کبوتری بی‌بال و پر، در آغوش مرگ محبوس پژمرده می‌شوند، چقدر باعظمت عاشورا فاصله‌دارند!

آخرین جلوه ولایت در عبرت گرفتن از تاریخ است و مهم‌ترین عبرت قیام حسینی، درک عاشورایی است. دردی که دین‌فروشان ریاکار و ظاهربین نفهمیدند.

کتاب «قرآن و امام حسین (ع) و امام حسین (ع) و قرآن»

این مجموعه اثر حجت‌الاسلام محمدعلی رضایی اصفهانی است که به همت انتشارات دارالمبلغین قم منتشرشده و به بررسی آیه‌های قرآنی مرتبط با اهل‌بیت به‌ویژه حضرت سیدالشهدا (ع) پرداخته است.

در فصل اول به موضوع رویکرد قرآنی امام حسین (ع) و نقش قرآن در زندگی ایشان اشاره‌شده و برای نمونه شب عاشورا که آن حضرت برای تلاوت قرآن، دعا و برپایی نماز مهلت خواستند را آورده است.

در فصل اول به موضوع رویکرد قرآنی امام حسین (ع) و نقش قرآن در زندگی ایشان اشاره‌شده و برای نمونه شب عاشورا که آن حضرت برای تلاوت قرآن، دعا و برپایی نماز مهلت خواستند را آورده است.

در فصل دوم کتاب با عنوان «آیات‌الحسین»، ۱۰۰ آیه قرآن در این رابطه بررسی‌شده است.

آیه‌های ۳۱ تا ۳۳ سوره بقره، در موضوع تعلیم نام‌های الهی امامان به پیامبران و حتی حضرت آدم (ع) نوشته‌شده و آیه ۸۴ همین سوره نیز شباهت‌های پیمان‌شکنی و فتنه‌های یهودیان در دوران سایر پیامبران تا حضرت محمد (ص) را برشمرده است.

یک نمونه این شباهت‌ها: همان‌طور که یهودیان پیامبران خدا (ص) همچون حضرت زکریا و یحیی را کشتند مسلمانان نیز در کربلا امام خود را شهید کردند.

آیه ۷۵ سوره انفال نیز درباره خویشان راستین پیامبر نازل‌شده که امام حسین (ع) در مورد آن می‌فرمایند: درباره این آیه از حضرت رسول سوال کردم که ایشان فرمودند: به خدا سوگند غیر از شما (اهل‌بیت) قصد و منظور این آیه نیست.

کتاب مقتل امام حسین (ع)

«مقتل امام حسین (ع)» کتابی کاربردی و مختصر درباره واقعی بودن سند مقاتل و روضه‌های عاشورایی و حسینی به نویسندگی «محسن برزگر» است.

این مجموعه دو فصل دارد. فصل اول با عنوان گریزی به روضه و فصلی بعد مقاتل متعدد و مختلف حسینی را بازخوانی کرده است.

در بخشی از مقتل روضه‌الشهدای واعظ کاشفی آمده است: چون امام حسین (ع) بر زمین کربلا افتاد زمین به لرزه درآمد و غریو از آسمان برآمده، ۱۰ نفر از آن لشگر پیاده شده و تیغ‌ها برکشیده بیامدند و هر یک مدعای آن بود که سر امام را پیش‌تر ببرد و صله و خلعت بستاند. هرکدام که پیش می‌آمدند امام چشم‌باز می‌کرد و در وی می‌نگریست. آن‌کس شرم داشته بازمی‌گشت. دو کس ماندند: «سنان ابن انس» و «شمر ذی‌الجوشن»

در بخش منثور روضه بلند حاج «شیخ جعفر شوشتری» از فقیهان زاهد و واعظان دوره قاجار در کتاب نقل‌شده و در قسمت منظوم نیز مقتل شعری از «گنجینه‌الاسرار» عمان سامانی آورده شده که از آن به مثنوی عارفانه و منظومه‌ای عاشورایی تعبیر شده است.

«گریه هستی بر امام» عنوان آخرین بخش کتاب است. سرخی خورشید و آسمان تا ۴۰ شبانه‌روز ازجمله آثار وقوع حوادث خونین و غم‌بار عاشورای حسینی است که در تاریخ همانندی ندارد.

کد خبر 594223

منبع: ایمنا

کلیدواژه: کتاب کتابخانه عاشورا امام حسین ع قیام امام حسین محتشم کاشانی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق امام حسین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۸۹۹۵۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در هیچ مکتبی به اندازه اسلام به حقوق زنان توجه نشده است

آیت الله العظمی نوری همدانی مرجع عالیقدر به همایش ملی «هویت عصری زنان در آئینه قرآن و حدیث» پیامی ارسال کردند.

متن پیام حضرت آیت‌الله نوری همدانی به اختتامیه همایش ملی به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم الحمدلله رب العالمین و الصلاه و السلام علی سیدنا و نبینا ابی القاسم المصطفی محمد و علی اهل بیته الطیبین الطاهرین سیما بقیه الله فی الارضین

با سلام و تحیت به آن مجمع محترم

موضوع «جایگاه و موقعیت بانوان» از دیرباز مورد گفتمان اندیشمندان و صاحب نظران بوده و نویسندگان و نظریه پردازان در این زمین دیدگاه‌های گوناگونی ارائه داده و هر یک از آنان برداشت و تحلیلی داشته و طبق جهان بینی خود آن را ابراز داشته‌اند که این موضوع مطالعه تاریخ اقوام و ملل روشن‌تر می‌شود.

در این میان مکتب حیات بخش اسلام که کامل‌ترین ادیان است با توجه به نظر واقع بینانه به انسان و وظایف و تکالیف او، موقعیت بانوان را به نحو اصولی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و با عنایت به ساختار زنان به تبیین حقوق آنها پرداخته است که با نگرش دقیق و خالی از اغراض باید گفت: در هیچ مکتب و گرایشی اینگونه حریم و حقوق زنان مورد حمایت قرار نگرفته و شأن و منزلت آنان مصونیت پیدا نکرده است.

مگر نه این است که پیش از ظهور اسلام با زنان در همه نقاط جهان به بدترین نوع برخورد می‌شده و از کمترین حقوق اجتماعی محرومشان داشته بودندکه در آن فضای مسموم حضرت رسول اکرم (ص) رفعت مقام و شأن بالای بانوان را با کمال صراحت اعلام و قوانینی بر اساس فطرت انسان مقرر داشت.

مگر نه این است که با استقبال از حضور زنان در عرصه‌های جهادی و آموزشی و پرورشی و اجتماعی سال‌های نخستین ظهور اسلام به عصر طلایی تبدیل شد و بر تارک جبین تاریخ اسلام درخشید.

انسانی در میان دو دیوار بلند تحجر و تمدن کاذب.

محبوسی در اعماق دو زندان: زندان جاهلیت و زندان بردگی مدرن.

اسیر دو کمند: کمند اوهام و خرافات و کمند تهمت و افترا.

مقهور دو فرهنگ، فرهنگ جاهلی و فرهنگ کلمات فریبنده به نام آزادی و به عنوان علم و تمدن و تساوی حقوق.

بالاخره فریادگری بدون فریادرس! و مجرمی بدون ارتکاب جرم، مظلومی به ظلم مضاعف و محروم از حقوق زندگی صحیح.

در روزگاری که در تمام فرهنگ‌های اقوام و ملل جهان «زن» به عنوان یک «موجود پست» و «طفیلی» و انسان درجه دوم مطرح بود و تلخی و محرومیت بر همه ابعاد و زندگی او چه سیاسی، چه فرهنگی و چه اقتصادی سایه افکنده و مورد بدبینی‌ها و آماج تهمت‌ها بود و از هیچ روزنه‌ای بر افق زندگی او روشنایی نمی‌تابید و همه در‌ها بر روی او بسته بود، خورشید اسلام طلوع کرد و افق زندگی او را از کران تا کران روشن نمود و ندای عطوفت آمیز پیغمبر رحمت، حضرت محمد (ص) روح نشاط و امید در کالبد او دمید و راه ترقی و تکامل را به روی او از همه جهت باز کرد.

حضرتش موقعیت مهم «زن» در اجتماع بشری و جایگاه بلند او و شایستگی‌ها و استعداد‌های فراوانی را که دست آفرینش در وجود این موجود بدیع قرار داده است را گوش زد کرد و آیه‌هایی از قرآن مجید را در رابطه با معرفی مقام مهم زن و ارزش والای او برای مردم بیان نمود.

«زن» را به عنوان اینکه مانند مرد یک انسان کامل است و شایسته همه کمالات و کرامت‌های انسانی است و شایستگی خلیفه الهی بودن را دارد معرفی کرد.

«من عمل صالحا من ذکر أو انثی و هو مومن فلنحیینه حیاة طیبة ولنجزینهم اجرهم بأحسن ما کانوا یعملون» «ان المسلمین و المسلمات و المومنین والمومنات والقانتین والقانتات والصادقین والصادقات و الصابرین و الصابرات والخاشعین والخاشعات و المتصدقین و المتصدقات والصائمات والحافظین فروجهم والحافظات والذاکرین الله کثیرا و الذاکرات أعد الله لهم مغفرة و اجرا عظیما» این نمونه‌ای از آیات قرآن در عظمت زنان است و بر همین اساس همانطور که نمونه‌ای از مردان برای الگوسازی ذکر نمود، از زنان شایسته نیز به عنوان الگو معرفی می‌شود: «ضرب الله مثلاً للذین کفروا امرأت نوح و امرأت لوط کانتا تحت عبدین من عبادنا صالحین فخانتاهما فلهم یغنیا عنهما من الله شیئا و قیل ادخلا النار مع الداخلین و ضرب الله مثلاً للذین آمنوا امرأت فرعون إذ قالت رب ابن لی عندک بیتا فی الجنه و نجنی من فرعون و عمله و نجنی من القوم الظالمین و مریم ابنت عمران التی احصنت فرج‌ها فنفخنا فیه من روحنا و صدقت بکلمات رب‌ها و کتبه و کانت من القانتین» و در روایات ما نیز احادیث مختلف و متواتر درباره حقوق و جایگاه بانوان ذکر شده است که توصیه می‌شود به کتب حدیثی ما مراجعه کرده و با در نظر گرفتن سند احادیث بعضی از مطالب جعلی که با قرآن کریم مطابقت ندارد را استثنا نمود.

امروز نیز دنیای کفر با متهم ساختن اسلام نسبت به حقوق زن آنچه را که خود در عمل انجام می‌دهد به دین مقدس ما نسبت می‌دهد در حالی که با این عمل می‌خواهد پرده بر حقایق و موقعیت زن در اسلام بپوشاند و عمل ننگین خود را نسبت به بانوان توجیه نماید، اما باید با صدای رسا و بلند اعلام کرد که این دین بزرگترین حامی حقوق زن می‌باشد.

در پایان از همه حاضرین، خصوصاً از برگزارکنندگان این جلسه محترم و به ویژه نماینده معظم ولی فقیه آیت الله آقای نور مفیدی کمال سپاس و تشکر را دارم و و توفیق همگان را از خداوند متعال خواستارم و ملتمس دعای خیر هستم؛ و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته

همایش ملی هویت اصلی زنان در آئینه قرآن و حدیث با معرفی مقالات برتر دیروز در گرگان پایان یافت.

همایش مولفان حوزه و دانشگاه در ۵ محور بیش از ۱۶۰ مقاله علمی ارائه کردند که سه مقاله برتر شدند و ده مقاله نیز عنوان شایسته تقدیر را کسب کردند.

باشگاه خبرنگاران جوان گلستان گرگان

دیگر خبرها

  • یادواره شهدای سنگر سازان بی سنگر مرند
  • ۲ کتاب مناسب مداحان و منبری‌ها در راه نمایشگاه
  • در هیچ مکتبی به اندازه اسلام به حقوق زنان توجه نشده است
  • آثار شهید مطهری عقل را تسلیم و دل را راضی می‌کند
  • امروزه غزه به مساله اول جهان اسلام تبدیل شده است
  • قرآن؛ کتاب زندگی/ قرآن، نور و رحمت و هدایت به سوی خیر و سعادت است
  • شهدای کربلای ۵ و عاشورا مهمان مسجد مقدس جمکران
  • گفتمان انقلاب و ولایت در سراسر جهان تاثیرات گسترده داشته است
  • ۲۳۳ پایان‌نامه مرتبط با کنگره اندیشه‌های قرآنی آیت الله خامنه‌ای در حال تدوین است
  • ساخت ۴ شبستان جدید در طرح توسعه حرم امام حسین (ع)